Pomazánka z lilků

Jedná se o oblíbený recept na Balkánu, pomazánku z pečených lilků a červené masité papriky. Původně se zelenina opékala na dřevěném uhlí, tím dostala pomazánka i nádech kouře.

2,5 kg lilků

1,5 kg červené masité papriky (kapie nebo kalifornie)

4 dl olivového oleje

česnek dle chuti (3-10 stroužků)

ocet

sůl

 

Pečené lilky:

Z lilků odkrojíme stonky a pečeme v troubě na pečícím papíru dokud lesklá fialová kůže nezhnědne.  Necháme vychladnout a stáhneme slupku.

 

Pečené papriky:

 Z paprik vykrojíme stonky a poskládáme je na stojato na pečící papír, pečeme až slupka nezčerná. Papriky jednotlivě oloupeme. POkud je ještě horké naskládáte do uzavíratelné plastové nádoby a na dvě minutky zavřete,

 

Potřebujeme trochu větší kastrol, ve kterém pomocí vidličky rozmačkáme lilky. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou pečenou oloupanou papriku, sůl dle chuti a zamícháme olejem. Zahřejeme a vaříme zhruba 10-15 minut na mírném ohni, ať se směs trochu spojí. Mně se moc líbí, když v pomazánce zůstanou kusy zeleniny, pokud toužíte po homogenní hmotě, klidně směs rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Ocet a drcený česnek přidáme až na konci. Tři polévkové lžíce octu stačí, s česnekem opatrně, směs je sama o sobě výjimečná, přece se jedná o pečenou zeleninu, není potřeba jí přebít česnekem, stačí 4 stroužky. Klidně můžete i vynechat, pokud vám česnek moc nevoní a chcete si vychutnat pouze pečenou zeleninu. Vaříme jen chvilku, pět minut stačí. Rozdělíme do horkých skleniček a zavaříme.

 

Můžeme připravit i menší množství, pak konzumujeme ihned nebo skladujeme ve skleničce pod olejovou vrstvou.

© 2019 ZO TEPLICE

banner_nahlasit_modra.png
  • facebook-square
  • Twitter Square
  • Google Square